Idealna težina

idealna telesna tezina kako izracunati kalkulatorIdealna tezina za vašu visinu. Kako izračunati idealnu tezinu? Odgovor ce pružiti kalkulator idealne težine koja se naravno razlikuje za muskarce i zene. “Zdrava težina” jeste ona tezina uz koju se nase telo oseća u balansu to jest dobro i pokretno. Idealna težina se prati kroz BMI kalkulator – Body mass index, a to je odnos izmedju visine tela i telesne težine. Ovaj broj kada izračuna kalkulator – reći će nam samo gde stojimo u odnosu na opštu populaciju, ali on ne može uvek biti najprecizniji pokazatelj za stanje zdravlja ili dijagnoza gojaznost, mršavost, anoreksija. Ako smatrate da je potrebno potražite savet lekara koji će uraditi laboratorijska ispitivanja, utvrditi posledice i uzrok bolesti, dati predlog lečenja.

Važno je znati da idealnu težinu treba najbolje posmatrati kao zdrav odnos mišića, masti u telu i kostiju jer u suprotnom ispali bi predebeli mnogi sportisti. Kod fudbalera, masa mišića je veća nego kod prosecnih ljudi i  imaju veću mišićnu masu. Ali uzmite u obzir kako je njihovo telo sa veoma malim procentom masnoće. Zato je neophodno ispitati koliki postotak telesne težine odlazi na masnoće, a koliki na ostala tkiva i mišiće.

Ovde mozete koristiti BMI kalkulator upisati vasu visinu i tezinu zatim pratite tabelu

BMI BMI Žene BMI Muškarci
prenizak BMI <19.1 <20.7
IDEALAN BMI 19.1-25.8 20.7-26.4
lagano visok BMI 25.9-27.3 26.5-27.8
visok BMI 27.4-32.3 27.9-31.1
previsok BMI 32.4-45 31.2-45

Koja je idealna težina za žene?
Idealna telesna težina za žene treba da se kreće u opsegu od 19,1 do 25,8 BMI

Koja je idealna težina za Muškarce?
Idealna težina za muškarce treba da se kreće u rasponu od 20.7 do 26.4 BMI

Napomena: izracunavanje idealne tezine kroz Bmi kalkulator nije namenjen za izračunavanje indeksa telesne mase kod dece, dok kod sportista ili osoba koje su krupnije građe, udeo mišićne i koštane mase u odnosu na visinu je veliki, ali to nikako ne znači da su gojazni.