kW u KS pretvaranje, kilovati u konjske snage motora

Zanima vas snaga motora automobila? Pitate se kako se vrši pretvaranje kw u ks,  kilovati u konjske snage motora. Žargonski rečeno, ovako svi govorimo kilovati u konje. Dakle ovde je moguće lako pretvoriti snagu motora. Kada kažemo snaga motora to mogu biti motorna vozila, ali i snaga vodene pumpe. Horsepower (hp) to kw . Medjutim to nije sve! Ova stranica nije napravljena samo da pretvarate kw u ks – kilovate u konje, već da nešto i naučimo. Kakve veze konj kao životinja ima sa mehanikom.

kw u ks kilovati u konje pretvarnaje pretvorba snaga motora

Kakva je veza između kilovata i konja?

*VAŽNO* Evo istine: Prosečni konj (snažan 1 KS, jednu konjsku snagu) u stanju je da predmet težine 75 kg podigne za 60 metara  i to tako što ga vuče tačno 1 minut / 60 sekundi. U novije vreme prelaskom na metrički sistem, snagu izražavamo vatima (W), odnosno kilovatima (kW). Sada je sve sasvim sigurno mnogo jasnije.

Kod snage odnos je 1 KS = 0,735 kW, odnosno 1 kW = 1,35962 KS.

Kilovati u konje

Konji u kilovate

Pored snage motora važan je i obrtni moment


Dok gledamo reklame automobila često dobijamo informacije o snazi motora. To je sve okej. Medjutim, opisivanje snage nije uvek dovoljno. Da biste u potpunosti sagledali performanse motora potrebna vam je još jedna veličina: obrtni moment. Snaga motora bitna je da bismo znali da li će neki automobil ići brzo. Moment nam je potreban da bi znali KADA će taj automobil ići brzo!!!!  Da li će bolje vući pri nižim ili višim obrtajima motora.