kW u KS pretvaranje, kilovati u konjske snage motora

Zanima vas snaga motora automobila? Pitate se kako se vrši pretvaranje kw u ks, kilovati u konjske snage motora. Kubikaza, žargonski rečeno. Najveći deo nas kaže kilovati u konje. Često potreban podatak, snaga motora, tehnički pregled, osiguranje, registracija vozila.

Lako je da kažemo snaga motora. Horsepower (hp) to kw . Međutim to nije sve! Ova stranica nije napravljena samo da pretvarate kw u ks – kilovate u konje. Nešto treba da otkrijemo. Kakve veze konj kao životinja ima sa snagom motora. Konj je snažna životinja, kako tu snagu uporedjujemo tačno sa snagom motora.

kw u ks kilovati u konje pretvarnaje pretvorba snaga motora

Kakva je veza između kilovata i konja?

*VAŽNO* Evo istine: Prosečni konj (snažan jednu konjsku snagu 1KS) u stanju je da predmet težine 75 kg podigne za 60 metara, tako što ga vuče tačno 1 minut , 60 sekundi. U novije vreme prelaskom na metrički sistem, snagu izražavamo vatima (W), odnosno kilovatima (kW). Sada je sve sasvim sigurno mnogo jasnije.

kilowati konjske snage

kilovati u konje, kw u ks

Kod snage odnos je 1 KS = 0,735 kW, odnosno 1 kW = 1,35962 KS

konji u kilovate

Standardna jedinica mere konjska snaga eng. horsepower hp, datira još iz doba pronalaska parne mašine. Džejms Vat je hteo napraviti poređenje snage njegove parne mašine sa konjima. Upravo su konji tada bili najvažniji učesnici u saobračaju i transportu.

Pored snage motora važan je i obrtni moment


Dok gledamo reklame automobila često dobijamo informacije o tome kolika je snaga motora. Bilo da je benzinac ili dizelaš, to je OK. Medjutim, podatak snage nije uvek dovoljan. Da biste u potpunosti sagledali performanse motora automobila potrebna vam je još jedna veličina: obrtni moment. Snaga motora bitna je da bismo znali da li će neki automobil ići brzo. Moment nam je potreban da bi znali KADA će taj automobil ići brzo!!!!  Da li će bolje vući pri nižim ili višim obrtajima motora.

Zaključak za sve ljubitelje automobila, bilo da su benzinski ili dizel motori. Konjske snage prodaju vozilo, obrtni moment pobeđuje u trkama, rekao je Carroll Shelby. Sa druge strane veliki inženjer Mauro Forghieri rekao je „Snaga dolazi iz brzine, obrtni moment bez brzine je ništa“.