kW u KS pretvaranje, kilovati u konjske snage motora

Zanima Vas snaga motora automobila? Nikad lakše pretvaranje kw u ks, kilovati u konjske snage motora. Kubikaza, kako još žargonski volimo reći. Najveći deo nas se pita kako pretvoriti kilovati u konje. Često potreban podatak, snaga motora za tehnički pregled, osiguranje, registracija vozila.

Obično kažemo snaga motora. Horsepower (hp) to kw . Međutim to nije sve! Ova stranica nije napravljena samo da pretvarate kw u ks – kilovat u konje. Nešto treba da otkrijemo. Kakve veze konj kao životinja ima sa snagom motora. Konj je snažna životinja. Kako tu snagu povezati sa snagom motora.

kw u ks kilovati u konje pretvarnaje pretvorba snaga motora

Kakva je veza između kilovata i konja?

Prosečan konj (ima jednu konjsku snagu 1KS). Konj je u stanju je da predmet težine 75 kg podigne za 60 metara, tako što ga vuče tačno 1 minut , dakle 60 sekundi. U novije vreme prelaskom na metrički sistem, snagu izražavamo vatima (W), odnosno kilovatima (kW). Sada je sve sasvim sigurno mnogo jasnije, kada pogledamo sliku.

kilowati konjske snage

kilovati u konje, kw u ks

Kod snage odnos je 1 KS = 0,735 kW, odnosno 1 kW = 1,35962 KS

konji u kilovate

Standardna jedinica mere konjska snaga eng. horsepower hp, datira još iz doba pronalaska parne mašine. Džejms Vat je hteo napraviti poređenje snage njegove parne mašine sa konjima. Upravo su konji tada bili najvažniji učesnici u vuči i transportu tereta.

Pored snage motora važan je obrtni moment


Dok gledamo reklame automobila često dobijamo informacije o tome kolika je snaga motora. Bilo da je benzinac ili dizelaš, to je OK. Medjutim, podatak snage nije uvek dovoljan. Da biste u potpunosti sagledali performanse motora automobila potrebna vam je još jedna veličina: obrtni moment. Snaga motora bitna je da bismo znali koliko će automobil potencijalno ići brzo. Moment nam je potreban da bi znali KADA će taj automobil ići brzo. Obrtni moment je sila koja stvara rotaciono kretanje oko ose motora. Predstavlja snagu motora koja se prenosi na točkove. Ovo se oseti prilikom pokretanje vozila ili ubrzavanja. Veći obrtni moment znači lakše savladavanje brda ili terena.

Zaključak za sve ljubitelje automobila, bilo da su benzinski ili dizel motori. Konjske snage prodaju vozilo, obrtni moment pobeđuje u trkama, rekao je Carroll Shelby. Sa druge strane veliki inženjer Mauro Forghieri rekao je „Snaga dolazi iz brzine, obrtni moment bez brzine je ništa“. Ukoliko vas zanima temperatura motora auta, saznajete više o tome.